ПАТ "ЖИТОМИРМОЛОКО"

     
 

Річний звіт за 2012 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

6.1 Відповідність вартості чистих активів вимогам законодавства.
Розрахунок вартості чистих активів Групи Товариства здійснюється згідно Методичних рекомендацій ДКЦПФР щодо визначенння вартості чистих активів акціонерних товариств від 17.11.2004 р. №485.
Розрахункова вартість чистих активів Товариства на кінець звітного періоду становить – 35941 тис.грн. Заявлений статутний фонд становить 8474 тис.грн. Неоплаченого капіталу на кінець звітного періоду не має. Розрахункова вартість чистих активів на 44415 тис.грн. нижча за суму статутного капіталу, що не відповідає вимогам ст.155 Цивільного кодексу України.

6.2 Думка аудитора щодо наявності суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовоюзвітністю.

Під час виконання завдання аудитор здійснив аудиторські процедури щодо виявлення наявності суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту та іншою інформацією, що розкривається емітентом у відповідності до МСА 720 «Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність». Згідно Рішення ДКЦПФР від 20.10.2011 р. №1482 аудитором була проведена перевірка звіту про корпоративне управління на наявність та достовірність інформації у звіті.
На підставі представлених документів, ми можемо зробити висновки, що інформація про події, які відбулися протягом звітного року та можуть вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до зміни вартості його цінних паперів своєчасно оприлюднються Товариством та надається користувачам звітності.
Аудитор отримав достатню впевненість у відсутності суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту та іншою інформацією, що розкривається Товариством та подається до НКЦПФР разом з фінансовою звітністю (МСА 720).

6.3 Виконання значних правочинів.

Аудитор виконав процедури на відповідність законодавству у частині вимог до закону. Як слідує з пояснень управлінського персоналу Товариство у 2012 році відповідно до ст.70 Закону України «Про акціонерні товариства» не мало значних правочинів (10 і більше відсотків активів Товариства за даними останньої річної фінансової звітності).
Вартість активів станом на 31.12.2012 р. становить 61445 тис.грн. Сума мінімального правочину, що підлягала аудиторським процедурам становить 6145 тис. грн.

6.4 Відповідність стану корпоративного управління, у т.ч. стану внутрішнього аудиту вимогам законодавства.

Формування складу органів корпоративного управління Публічного акціонерного товариства "Житомирмолоко" здійснюється відповідно до Статуту Товариства.
Протягом 2012 року в Товаристві функціонували наступні органи управління:

* Загальні збори акціонерів;
* Наглядова рада;
* Ревізійна комісія;
* Виконавчий орган - директор.

Контроль за фінансово-господарською діяльністю Товариства здійснювала протягом 2012 року Ревізійна комісія (Ревізор) Товариства.
Кількісний склад сформованих органів управління та їх функціонування відповідає вимогам Статуту.
Щорічні загальні збори акціонерів не проводились в термін, визначений Законом України «Про акціонерні товариства», а саме до 30 квітня поточного року.
Фактична періодичність засідань Наглядової ради не відповідає термінам визначеним Законом України «Про акціонерні товариства» та вимогам Статуту (не рідше одного разу на квартал).
В процесі аудиту фінансової звітності нами було оцінено стан корпоративного управління Товариства. В результаті виявлено наступне:
- кодекс (принципи, правила) корпоративного управління не затверджено;
- протягом 2012 р. проведено 1 (одні) загальні збори акціонерів, голосування з питань порядку денного на загальних зборах відбувалося шляхом відкритого голосування;
- кількість членів наглядової ради – 2(дві) особи;
- кількість членів ревізійної комісії – відповідно до п.12.1.1 встановлюється Загальними зборами акціонерів, які 16.11.2012 р. прийняли рішення не обирати ревізійну комісію Товариства;
- положення про загальні збори акціонерів , про наглядову раду, про виконавчий орган (правління), про ревізійну комісію знаходяться в процесі розробки.
Склад органів управління та результати їх функціонування наведені у річному звіті «Інформація про стан корпоративного управління» повно та достовірно.
Станом на 31.12.2012 року Комітет з питань аудиту та Служба внутрішнього аудиту в Товаристві не утворені. Контроль за фінансово-господарською діяльністю протягом звітного року не здійснювався та не забезпечував достовірність звітності .
Оцінюючи вищенаведене, нами зроблено висновок що систему внутрішнього контролю можна вважати не задовільною.
За результатами виконаних процедур перевірки стану корпоративного управління відповідно до закону України «Про акціонерні товариства» можна зробити висновок, що прийнята система корпоративного управління у Товаристві не відповідає вимогам Закону України «Про акціонерні товариства» та вимогам Статуту.

6.5 Ідентифікація та оцінка ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства.

Керуючись принципом професійного скептицизму та відповідно до МСА 240 ми провели аудиторські тести, результати яких дозволили ідентифікувати та оцінити ризики суттєвих викривлень внаслідок шахрайства. Ми вважаємо, що отримали достатню впевненість в тому, що фінансові звіти Товариства в цілому не містять суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилок.

7. Параграф з інших питань
7.1 Розкриття інформації за видами активів

Незавершені капітальні інвестиції
Незавершені капітальні інвестиції обліковуються на рах.20 «Основні засоби», станом на 31.12.2012 р. складають 1758 тис.грн. Відповідно до вимог МСФЗ незавершені капітальні вкладення рекласифіковані зі статті «Незавершені капітальні інвестиції» в статтю «Основні засоби».
Зазначені дані відповідають даним Головної книги та ряд.030 ф.№1 Баланс (консолідовано з основними засобами та іншими необоротним активами) станом на 31.12.2012 р.

На нашу думку, розкриття інформації про нематеріальні активи в 2012 р. відповідає вимогам МСБО 16 «Основні засоби».

Нематеріальні активи
Нематеріальні активи Компанії мають обмежений строк корисного використання й включають програмне забезпечення.
Амортизація здійснюється на прямолінійній основі протягом періоду їх корисного використання, який встановлюється окремо для кожного нематеріального активу .
Первісна вартість нематеріальних активів станом на 31.12.2012 року становить 2 тис. грн., що відповідає регістрам бухгалтерського обліку і відображено у ряд.011 ф. №1 Баланс за 2012 рік.

На нашу думку, розкриття інформації про нематеріальні активи в 2012 р. відповідає вимогам МСБО 38 «Нематеріальні активи».




Основні засоби
Первісно оцінюються за собівартістю. Після первісного визнання основні засоби обліковуються по первісній вартості за вирахуванням накопиченої амортизації та накопичених збитків від зменшення корисності.
Основні засоби відображуються за первісною вартістю за мінусом накопиченого зносу згідно з правилами прямолінійного методу амортизації. Так як Товариство вперше застосовує МСФЗ з 01.01.2012 р., то керівництвом прийнято рішення не переоцінювати цю групу необоротних активів, а рахувати їх вартість як доцільну собівартість основних засобів, що рахуються в обліку станом на 31.12.2012 р., тобто, як на 31.12.2011 р., так і на 31.12.2012 р. до рівня справедливої вартості основні засоби не переоцінювати.
Амортизація ґрунтується на таких строках корисного використання:

Будівлі ти споруди : 25 років
Машини та виробниче обладнання: 12 років
Комп'ютерна техніка: 3 роки
Транспортні засоби: 6 років
Інструменти 4 роки
Офісне обладнання: 5 років
Інші основні засоби 12 років

Основні засоби Групи Товариства обліковуються і класифікуються по групах, залишкова вартість яких станом на 31 грудня 2012 року становить 18798 тис. грн., що відповідає ряд. 030 форми №1 Баланс станом на 31.12. 2012 р. та даним регістрів бухгалтерського обліку.
Інформацію щодо руху основних засобів Групи Компанії на 31.12.2012 року (вартість яких є складовою необоротних активів - дані консолідовані), не можливо подати в розгорнотому вигляді, так як синтетичні дані по основним засобам, іншим необоротним активам та нарахованому зносу Головних книг підприємств Групи не відповідають аналітичним даним ф.№5 «Примітки до фінансової звітності» за 2012 рік.
Вище зазначені невідповідності не дали змоги провести повний аналіз співставлення показників наявності та динаміки руху основних засобів, інших необоротних активів та амортизації Групи Товариства у розрізі груп необоротних активів, не дали змоги встановити достовірність та тотожність ув»язки всіх необхідних форм з врахуванням динаміки переміщень таких активів по Групі ПАТ «Житомирмолоко». Зокрема:

тис.грн.
Інформація щодо ОЗ ДП «Н.Волинський сиркомбінат» станом на 31.12.2012 р. Дані Головної книги Дані Балансу Дані ф.№5 Примітки до фінзвітності
Первісна вартість ОЗ на 31.12.12 165281 166287 167675
Знос на 31.12.12 139990 139985 141137


Інвентаризація необоротних активів в Групі Товариства проведена у всіх підприємствах Групи відповідно до наказів: №3 від 31.10.2012 р ПАТ «Житомирмолоко»; згідно наказу № 67 від 26.11.2012 р. ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат», згідно наказу №7 від 31.10.2012 р. ДП «Техсервісмолоко». Надлишків, нестач основних засобів, необоротних активів – не виявлено.
Вартісні ознаки предметів, що входять до складу необоротних активів підприємства передбачені в Наказі про облікову політику відповідають критеріям визначення МСБО 16 .
Очікуваний строк корисного використання і основних засобів, і інших необоротних активів згідно наказу по підприємству складає більше одного року. Ліквідаційна вартість розраховується та встановлюється по кожному основному засобу при введені його в експлуатацію.
Станом на 31.12.2012 р. Товариство має основні засоби, що перебувають на консервації, їх вартість складає:
- первісна - 163908 тис.грн.
- залишкова - 25977 тис.грн;
-накопичений знос – 137931 тис.грн. ( з них повністю з амортизованих основних засобів, первісна вартість яких складає 36647 тис.грн).
В 2012 році переоцінка основних засобів не проводилась.


Нарахування зносу основних засобів в 2012 році здійснювалося прямолінійним методом, який визначений окремими наказами по Групі підприємств. Визначити та підтвердити фактичну суму нарахованої амортизації 2012 році Групи Товариств не можливо у зв»язку із вищевикладеною причиною.
Амортизація інших необоротних матеріальних активів в 2012 році нараховувалася в розмірі 100 % при передачі їх зі складу в експлуатацію.
Тотожність синтетичного обліку основних засобів, інших необоротних активів аналітичному обліку підприємства аудит не підтверджує , так як за вимогами чинного законодавства при складанні консолідованої фінансової звітності материнське та дочірні підприємства з метою забезпечення якісних характеристик звітності, зокрема співставності показників звітності, зобов’язані складати звітність однієї форми/формату (повної або скороченої). В той же час, Група підприємств, що входять до складу ПАТ «Житомирмолоко» допускали заповнення різних за складом форм звітності а саме:
- ДП «Техсервісмолоко», та ДП ПАТ «Житомирмолоко» - звітувалися за скороченими формами звітності, ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат» складало звітність у складі повних форм, передбачених чинним законодавством України.

На нашу думку, розкриття інформації про основні засоби не відповідає вимогам МСБО 16 «Основні засоби».

Інвестиційна нерухомість
Первісна вартість інвестиційної нерухомості станом на 31.12.2012 року становить 141 тис. грн., що відповідає регістрам бухгалтерського обліку і відображено у ряд.056 ф. №1 Баланс за 2012 рік.
Переоцінка інвестиційної нерухомості не проводилась.

На нашу думку, розкриття інформації про інвестиційну нерухомість відповідає вимогам МСБО 40 «Інвестиційна нерухомість».

Довгострокові фінансові інвестиції
Фінансові інвестиції пов’язаним сторонам обліковувались Групою Товариства та станом на 31.12.2012 року відповідно до МСФЗ були виключені з консолідованого балансу.
Іпотечних облігацій, боргових цінних паперів у Товариства станом на 31.12.2012 р. не рахується, відповідно, зобов’язання за борговими та іпотечними цінними паперами відсутні.
В управлінні Компанії активи недержавних пенсійних фондів станом на 31.12.2012 р. відсутні.

На нашу думку, розкриття інформації Товариством про фінансові інвестиції станом на 31.12.2012 р. не в повному обсязі відповідає вимогам МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання й оцінка».

Запаси
Первісна оцінка запасів так як і оцінка після первісного визнання, проведена Товариством за собівартістю придбання. Суми часткового списання запасів при їх втратах (нестачі, крадіжки, брак тощо) включаються до складу витрат того періоду, в якому була втрата запасів.
Резерв знецінення запасів не нараховується.
Виробнича собівартість включає прямі виробничі витрати, належно розподілені виробничі накладні витрати і відповідну частку амортизації та списання активів, використаних для виробництва.
Оцінку запасів при їх вибутті Товариство здійснює за методом середньозваженої собівартості . Станом на 31.12.2012 р. запасів, переданих у заставу – немає.
Вартість запасів станом на 31.12.2012 року становить 1185 тис. грн., що відповідає регістрам бухгалтерського обліку і відображено у ряд.100, 130 ф. №1 Баланс за 2012 рік.
Інвентаризація запасів проводилась відповідно до наказів: №3 від 31.10.2012 р ПАТ «Житомирмолоко»; згідно наказу № 67 від 26.11.2012 р. ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат», згідно наказу №7 від 31.10.2012 р. ДП «Техсервісмолоко».
В результаті проведеної інвентаризації надлишків та нестач виявлено не було.

Найменування статей 2012 р.
Виробничі запаси 1156
Готова продукція 29
Разом запаси: 1185


На нашу думку, розкриття інформації про запаси Компанії здійснюється у відповідності з МСБО 2 «Запаси».

Дебіторська заборгованість
Дебіторська заборгованість за товари роботи, послуги визнається Товариством одночасно з визнанням доходу від реалізаціі.
Резерв сумнівних боргів Групою Товариства створений .
Дебіторська заборгованість за іншими розрахунками обліковується на рах. 64 ”Розрахунки з бюджетом”, рах.631 “ Розрахунки з постачальниками” в сумі сплачених постачальникам авансів в розрізі окремих контрагентів.
Інша поточна дебіторська заборгованість обліковується на рах. 3771, 3772,3778 ”Розрахунки з іншими дебіторами”, рах.683 “ Розрахунки внутрішньогосподарські” в розрізі окремих контрагентів.

Найменування статей
2012 р. (тис.грн.)
Торгова дебіторська заборгованість 8280
Дебіторська заборгованість по розрахунках щ бюджетом 891
Інша поточна дебіторська заборгованість по розрахункам з іншими дебіторами 24635
Разом дебіторська заборгованість: 33806


Залишки дебіторської заборгованості відповідають даним головної книги та ряд.160, 170, 210 ф. №1 Баланс станом на 31.12.2012 р.

На нашу думку, розкриття інформації про дебіторську заборгованість на кінець 2012 р. відповідає вимогам МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка» та МСБО 32 «Фінансові інструменти: розкриття та подання».

Кошти та їх еквіваленти
В результаті проведеного аудиту було виявлено, що облік грошових коштів Група Товариства здійснює на рах. 311 “Поточні рахунки в національній валюті“ та рах. 301 “Каса в національній валюті”. Облік грошових коштів в касі ведеться відповідно до вимог Положення “Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні” №637 від 15.02.2004 р. Наказом № 1 від 04.01.11р. затверджено ліміт залишку готівки в касі підприємства на рівні 17 грн.
2012 р.
Кошти на рахунках в банку 39
Кошти у касі -
Кошти в дорозі -
Разом коштів: 39







Дані щодо залишків грошових коштів відповідає даним виписок банку на відповідну дату, даним касової і головної книги за 2012 рік та вірно відображено у ряд.230 форми №1 Баланс за 2012 р.

На нашу думку, інформацію про грошові кошти та їх рух розкрито у відповідності до вимог чинного законодавства України .

Інші оборотні активи
Стаття інші оборотні активи представлена поточними зобов’язаннями з податку на додану вартість, відповідно до вимог МСБО поточні зобов’язання з податку на додану вартість з отриманих авансів були згорнуті з авансами одержаними.




Думка аудитора щодо розкриття інформації за видами активів.

На думку аудитора:
а/фінансовий звіт за 2012 рік не відображає достовірно інформацію про наявні необоротні та оборотні активи Групи Товариства загальною вартістю 61445 тис.грн. станом на 31.12.2012 року відповідно до МСФЗ.

б/Товариство не в усіх суттєвих аспектах виконало вимоги щодо дотримання принципів бухгалтерського обліку активів та їх відображення у фінансовій звітності за 2012 рік.

7.2 Розкриття інформації за видами пасивів

Власний (акціонерний) )капітал
ПАТ «Житомирмолоко» є емітентом цінних паперів. Свідоцтво про реєстрацію випуску акцій за №50/06/1/01 від 18 вересня 2001 р., видане Житомирським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України та тимчасове свідоцтво №22/06/1/0,-Т від 08.10.2007 р., видане Житомирським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, анульовані.
Глобальний сертифікат №102/06/1/10 виданий Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку України 21 лютого 2011 р. Акції – прості іменні; кількість акцій – 4.842260 шт. номінальною вартістю 1 грн. 75 коп., сумарною номінальною вартістю 8.473955 грн. 00 коп.
Форма існування акцій - бездокументарна.
Акції попередньої емісій сплачені в повному обсязі в установлені законодавством терміни.
Статутний капітал заявлений та сплачений у повному обсязі в установлені законодавством терміни.
Всі проведені внески до Статутного фонду в бухгалтерському обліку відображені відповідно до чинного законодавства.
Проведена аудиторська перевірка формування та сплати Статутного фонду показала, що:
- використання коштів, внесених до Статутного фонду є таким, що не суперечить статутним документам та рішенням загальних зборів учасників товариства;
- при формуванні Статутного фонду акціонерами не залучалися векселі та кошти, отримані в кредит, позику , заставу, бюджетні кошти та нематеріальні активи;
- записи по аналітичних рахунках 40 „Статутний фонд” і 46 „Неоплачений капітал” проводилися по обліку вчасно;
- зміну номіналу акцій акціонерне товариство (з часу свого утворення) не проводило;
- оголошення та виплата дивідендів акціонерам в 2012 році – не відбувалася;
- в 2012 р. зміни прав власності на цінні папери товариства не відбувалося;
- додаткового випуску акцій, викупу акцій власної емісії в 2012 р. акціонерне товариство не проводило;
- договорів з торгівцями цінних папері у 2012 р. не заключало.
В товаристві Статутний фонд обліковується на рах. 40 „Статутний фонд”, розмір якого на 31 грудня 2012 р. визначено в сумі 8474,0 тис. грн., що тотожнє даним Головної книги, розміру Статутного фонду, що зафіксований в статутних документах Товариства і ряд. 300 ф. №1 Баланс за 2012 р.

На нашу думку, статутний капітал Групи Товариства сплачений повністю в порядку і в сумах, що визначені статутом та у встановлені законодавством терміни.
Додатковий капітал
Стаття «Додатковий капітал» потребувала перекласифікації при трансформації звітності на МСФЗ.
В Групі Товариства додатковий капітал обліковується на рах. 42 „Додатковий капітал”, розмір якого на 31 грудня 2012 р. визначено в сумі 12247 тис. грн., що тотожнє даним Головної книги та ряд. 320 ф. №1 Баланс за 2012 р.

На нашу думку, додатковий капітал Товариства обліковується в порядку і в сумах, що встановлені законодавством.

Резервний капітал
Резервний капітал створений відповідно до статутних вимог Товариства та обліковується відповідно до чинного законодавства, залишок резервного капіталу відповідає ряд. 340 ф.№1 Баланс станом на 31.12.2012 р. Збільшення або використання, коригувань таких чинників станом на 31.12.2012 р. не відбувалося.

Нерозподілений прибуток
Для узагальнення інформації про доходи від реалізації товарів, робіт, послуг Товариство веде рахунки класу 7 «Доходи і результати діяльності». Доходи відображаються у фінансовій звітності та включаються до Звіту про фінансові результати згідно з принципом нарахування в сумі справедливої вартості активів, що отримані або підлягають отриманню. Формування у фінансовому обліку інформації про доходи підприємства акціонерне товариство здійснює згідно норм і положень МСБО 18 «Дохід».

Відповідно до Звіту про фінансові результати розмір доходу Товариства за 2012 рік становить 5346 тис.грн.,в т.ч :
Дохід від основної діяльності 4324 тис.грн.
Інший операційний дохід 1019 тис.грн
Інші доходи 3 тис.грн
що відповідає даним Головної книги і формі № 2 за 2012 р. (ряд.035,060,130).

На нашу думку, розкриття інформації про доходи Товариства здійснюється відповідно до вимог МСБО 18 «Дохід».

Формування інформації про витрати у фінансовій звітності Товариство здійснює у відповідності до МСБО 1 «Подання фінансових звітів» та МБСО 8 «Чистий прибуток або збиток за період, суттєві помилки та зміни в обліковій політиці» і відображає їх одночасно із зменшенням активів чи при збільшені зобов’язань відповідно , застосовуючи принцип відповідності доходів та витрат

Відповідно до Звіту про фінансові результати розмір витрат Товариства за 2012 рік становить 63422 тис.грн.,в т.ч :
Собівартість реалізованих робіт, послуг 4206 тис. грн.
Адміністративні витрати 1376 тис. грн.
Інші операційні витрати 57756 тис. грн.
Інші витрати 32 тис. грн
Податок на прибуток 52 тис. грн.
Зазначені цифри зафіксовані в ряд. 040, 070-090, 140, 160, 180 ф. №2 Звіту про фінансові результати за 2012 рік.

Фінансовий результат за 2012 рік – збиток 58076 тис. грн., що підтверджують дані Головної книги, ряд.195 , 225 гр.3 форми № 2 Звіту про фінансові результати за 2012 рік, ряд.130 ф.№4 Звіт про власний капітал за 2012 рік.
На нашу думку, розкриття інформації про чистий прибуток та витрати Товариства в повній мірі відповідає вимогам МСБО 18 «Дохід», МСБО 1 «Подання фінансових звітів» та МБСО 8 «Чистий прибуток або збиток за період, суттєві помилки та зміни в обліковій політиці»

Забезпечення майбутніх витрат і платежів
Забезпечення в 2012 році Товариством не нараховувалися.

Довгострокові зобов»язання
Облік розрахунків по довгостроковій заборгованості ведеться на рахунку 63 ,68. В складі довгострокової заборгованості Товариства рахується довгострокова заборгованість перед постачальниками за товари, роботи ,послуги, що становить більше 1-го року .
Сальдо довгострокової заборгованості станом на 31.12.12р.склаає 96078 тис. грн., що відповідає даним ф.№1 Баланс ( ряд.470) та даним Головної книги за 2012 рік.

Довгострокові зобов’язання відображені в балансі Товариства за їх теперішньою вартістю, що відповідає вимогам МСФЗ.
Поточні зобов»язання
Формування інформації про поточні зобов»язання у фінансовій звітності Товариство здійснює у відповідності до МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка» та МСБО 32 «Фінансові інструменти: розкриття та подання».
Облік розрахунків по векселям виданим ведеться на рахунку 62 « Векселі видані».

Сальдо по рах.62 станом на 31.12.12р.склаає 251 тис.грн., що відповідає даним ф.№1 Баланс (ряд.520) та даним Головної книги за 2012 рік.
Поточна кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги , строком погашення до 1-го року, обліковується Товариством на рах.631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» . На кінець 2012 року сума заборгованості становить 492 тис. грн. відповідає даним ф.№1 «Баланс» ( ряд.530) та даним Головної книги за 2012 рік. Дана заборгованість складається із поточної заборгованості за отримані від постачальників товари та послуги.

Облік розрахунків з бюджетом обліковується Товариством на рах. 641 «Розрахунки за податками» . Сальдо по рах. 641 станом на 31.12.2012 р. становить 60 тис.грн. Дані відповідають ряд.550 ф.№11 Баланс та регістрам обліку. Внески податків до бюджету визнаються витратами по мірі їх виникнення.
Заборгованість Товариства перед бюджетом по податку з доходів фізичних осіб та зі страхування відображено Товариством в складі заборгованості по розрахунках з оплати праці, що відповідає вимогам МСБО.

Облік розрахунків по оплаті праці обліковується Товариством на рах. 66 «Розрахунки за виплатами працівникам». Заборгованість по розрахунках з працівниками, що, крім того, включає розрахунки по податку з доходів ( рах.641) та зі страхування ( рах.65) станом на 31.12.2012 р. становить 70 тис.грн. Дані відповідають ряд.580 ф.№11 Баланс та регістрам обліку.
Облік розрахунків за іншими поточними зобов»язаннями ведеться на рах. 68 «Розрахунки з іншими кредиторами» , рах. 361 « Розрахунки з замовниками». Сальдо іншої поточної заборгованості станом на 31.12.2012 р. становить 435 тис.грн. Дані відповідають ряд.610 ф.№11 Баланс та регістрам обліку.
На нашу думку, розкриття інформації про зобов'язання Товариства відповідає вимогам МСБО 39 ««Фінансові інструменти: визнання та оцінка», МСБО 32 «Фінансові інструменти: розкриття та подання» та МСБО 19 «Виплати працівникам».

Думка аудитора щодо розкриття інформації за видами зобов»язань
На думку аудитора:
а/ фінансові звіти в цілому справедливо й достовірно відображають інформацію про зобов»язання Товариства загальною сумою 97386 тис.грн (станом на 31.12.2012 р.) відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності;

б/Товариство в усіх суттєвих аспектах виконало необхідні вимоги щодо дотримання принципів бухгалтерського обліку зобов»язань та їх відображення у фінансовій звітності станом на 31.12.2012 року.

7.3 Розкриття інформації про дії, які відбулися протягом звітного року та можуть вплинути на господарсько-фінансовий стан емітента.

Протягом 2012 року події, що можуть вплинути на фінансово-господарський стан Товариства та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, визначених частиною першою ст.41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», а саме:
• прийняття рішення про розміщення цінних паперів на суму, що перевищує 25 відсотків статутного капіталу;
• факти лістингу / делістингу цінних паперів на фондовій біржі;
• отримання позики або кредиту на суму, що перевищує 25 відсотків активів емітента ;
• зміна складу посадових осіб емітента- в 2012 році;
• зміна власників акцій, яким належить 10 і більше відсотків голосуючих акцій ;
• викуп власних акцій ;
• рішення емітента про утворення, припинення його філій, представництв;
• рішення вищого органу емітента про зменшення статутного капіталу;
• порушення справи про банкрутство емітента, винесення ухвали про його
санацію;
• рішення вищого органу емітента або суду про припинення або банкрутство емітента протягом 2012 року - – не відбувалися.

На нашу думку, інформація про події, які відбулися протягом звітного та можуть вплинути на господарсько-фінансовий стан емітента розкрита повністю.

Операції з пов'язаними сторонами
Сторони вважаються пов'язаними, якщо одна сторона має можливість контролювати іншу або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових та операційних рішень іншою стороною.
Згідно з МСБО 24 "Розкриття інформації щодо пов'язаних сторін" пов'язаними сторонами Товариства визначено:
а) акціонерів, що контролюють або здійснюють спільний контроль та мають суттєвий вплив на підприємство;
б) управлінський персонал .

Можливі фактори ризику в господарській діяльності Групи Товариства.
Враховуючи отриману інформацією щодо фінансового результату Групи Товариства за 2012 рік , аудиторами було прийняте рішення провести прогнозні розрахунки (ймовірну оцінку) існування безперервності діяльності Групи ПАТ «Житомирмолоко».
Одними із основних методів оцінки є розрахунки наступних показників:
- Коефіцієнт Бівера, що розраховується:
Кб = (ЧП + А) / ПК
ЧП - чистий прибуток (збиток)
А - амортизація як елемент операційних витрат
ПК - позиковий капітал (довгострокові та поточні зобов'язання) та
- Модель Терещенка, яка має вигляд:
ZТЕР. = 1,5Х1 + 0,08Х2 + 10Х3 + 5Х4 +0,3Х5 + 0,1Х6, де
Х1 – відношення грошових надходжень до зобов'язань;
Х2 – відношення валюти балансу до зобов'язань;
Х3 – відношення чистого прибутку до середньорічної суми активів;
Х4 – відношення прибутку до виручки;
Х5 – відношення виробничих запасів до виручки;
Х6 – відношення виручки до основного капіталу.
Коли ZТЕР.>2 – банкрутство не загрожує, 1< ZТЕР. <2 – фінансова стійкість порушена, 0< ZТЕР. <1 – існує загроза банкрутства

Вихідні дані для аналізу імовірності банкрутства у 2012 році
№ з/п Показник Значення показника, тис. грн.
1. Чистий прибуток Групи -58076
2. Нарахована амортизація за рік 112
3. Позиковий капітал (довгострокові та поточні зобов'язання) 97386
4. Оборотний капітал 35030
5. Середньорічна вартість активів (пасивів) 105986
6. Середньорічна сума власного капіталу -33709
7. Виручка від реалізації 4324
8. Сукупні затрати 63422
9. Грошові надходження 18042
10. Валюта балансу 61445
11. Виробничі запаси 1185
12. Основний капітал 26415

Результати аналізу оцінки імовірності банкрутства наведені в таблиці
№ з/п Показник Нормативне значення Значення
2012 року Висновок
1. Коефіцієнт Бівера >0,2 -0,595 існує загроза банкрутства
2. Модель Терещенка >1,0 -72,208 існує максимальна загроза банкрутства

Проведенні розрахунки свідчать про надзвичайно високу ймовірність банкрутства.

Можливі зміни в стані підприємства у зв’язку з:
- недосконалістю та мінливістю чинного законодавства;
- кризові явища в економіці України;
- зростанням цін на енергоносії;
- факс-мажорними обставинами, обумовленими чинним законодавством України.

Події після звітного періоду
Події, що відбулися з кінця звітного періоду до дати затвердження фінансової звітності до випуску, які свідчать про умови, що виникли після звітного періоду і які не впливають на фінансову звітність Товариства на звітну дату, розкриваються у примітках до фінансової звітності, якщо такі події суттєві.
Події , що відбулися з кінця звітного періоду до дати затвердження фінансової звітності і не впливають на фінансову звітність Компанії, так як є несуттєвими , не розкриваються у примітках до фінансової звітності.

7.4 Розкриття інформації про фінансовий облік та звітність, опис важливих аспектів облікової політики

Основні принципи ведення та організації бухгалтерського обліку у Товариства загалом відповідають вимогам Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. №996, Положенню «про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку» №88 від 24.05.1995 р та Національним положенням (стандартам) бухгалтерського обліку. Організація бухгалтерського обліку, аналізу та контролю у Товаристві здійснювалась згідно Наказу про облікову політику від 03 січня 2012 року №2. У періоді, за який робилась перевірка, зміни до вищезгаданого Наказу не вносились.
Бухгалтерський облік діяльності Товариства здійснюється по журнально-ордерній формі рахівництва у відповідності до Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні №996-Х1У від 16.07.1999 р. , Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. Облік механізовано. Система оподаткування в 2012 р. – загальна.
Перелік пов’язаних сторін в обліковій політиці визначений Товариством, сутність таких відносин враховується.
Аналіз відповідності стану бухгалтерського обліку, його організації відповідно до чинного законодавства показав, що:
- усі рахунки в балансі використовуються за призначенням, а економічний зміст відповідає характеру і призначенню рахунків;
- стан організації бухгалтерського обліку по деяким аспектам не адекватний законодавчим та нормативним актам та не забезпечує достовірне та повне відображення операцій на основі первинних документів.
Фінансова звітність складається відповідно до моделі Національних стандартів бухгалтерського обліку України з дотриманням принципів:

- автономності підприємства;
- безперервності діяльності;
- періодичності;
- історичної собівартості;
- нарахування та відповідності доходів і витрат;
- повного висвітлення;
- послідовності;
- превалювання змісту над формою;
- єдиного грошового вимірника.

8. Пояснювальний параграф щодо можливих факторів ризику.

Наведені у розділі «Можливі фактори ризику в господарській діяльності Групи Товариства» розрахунки свідчать про наявність суттєвої невизначенності, яка може зумовити значні сумніви в здатності Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі, Товариство може виявитися не здатним реалізувати свої активи та виконати свої зобов»язання в ході звичайної діяльності.